Webináře nahrávky

Vztah ředitelů škol a zřizovatelů: problematické otázky z pohledu zřizovatele

Kde jsou hranice kompetencí zřizovatele a ředitele, co říká legislativa a jaká je praxe – Kompetence zřizovatele při kontrole a při odvolání osoby ředitele – Závěry ČŠI a soudní praxe – Příklady z praxe ombudsmana

Lektor: Mgr. Bc. Lucie Obrovská Ph.D.

Kdykoli dle Vašich časových možností
85 minut
Cena s DPH:
1 924 Kč
Cena bez DPH:
1 590 Kč

SLEVA za více přístupů
Přihlaste se se svým kolegou a oba získáte slevu 10 %.

Vztah zřizovatele a ředitelů jím zřizovaných škol je složitý a právně komplikovaný. Vymezení kompetencí zřizovatele a úkoly svěřené řediteli školy v praxi vyvolávají řadu otázek. Nahrávka řeší ty problematické otázky, které se v praxi opakovaně diskutují a vyvolávají spory. Je věnována vymezení kompetencí zřizovatelů, pracovněprávnímu rozměru ve vztahu ředitelů a zřizovatelů, a zejména kompetencím zřizovatelů při kontrole škol, jakož i při odvolání osoby ředitele. Co je třeba k odvolání ředitele? Jak může zřizovatel "své" škole cokoliv vytknout? Co na tyto otázky říká Česká školní inspekce a co na to soudy? Nahrávka Vám pomůže vyjasnit si tento vztah a na konkrétních příkladech ukáže možné cesty pro optimální spolupráci.

Program:
Vymezení kompetencí zřizovatel / ředitel
Právní postavení ředitele školy a jeho odpovědnost
Stanovení pracovní náplně ředitele školy
Další kompetence ředitele a zřizovatele a jejich limity
Plat ředitele, další aktuální otázky
Kontrola pracovněprávních postupů ředitele
Vnější vs. vnitřní kontrola, Kontrola obcí, ČŠI a její kompetence, Další kontrolní mechanismy
Hodnocení školy zřizovatelem
Postih ředitele a odvolání, dočasné jmenování bez konkurzu

Komu je určen:
zástupcům zřizovatele, zejm. pracovníkům odboru školství, starostům, zastupitelům, radním ad.

  
Nahrávám...
Nahrávka
Nahrávku webináře je možné zhlédnout kdykoli, a to i opakovaně, maximálně však na dvou zařízeních (např. z práce a z domova). Kdykoli je také možné sledování nahrávky přerušit. Přístup není vázán na konkrétní datum a není časově limitován.

Ke sledování nahrávky nepotřebujete žádné speciální vybavení, stačí vám kvalitní připojení k internetu a běžné reproduktory nebo sluchátka. Připojíte se prostřednictvím webového prohlížeče (prokliknete se na zaslaný odkaz) nebo v aplikaci Adobe Connect, která je volně ke stažení.

Osvědčení o absolvování kurzu zasíláme na vyžádání.


Mgr. Bc. Lucie Obrovská Ph.D.
Lucie Obrovská je absolventkou Právnické a Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity. Soustřeďuje se na školskou legislativu, antidiskriminační právo a související pracovněprávní agendu. Pracuje pro Kancelář veřejného ochránce práv, ministerstvo práce a ministerstvo obrany. Podílí se na expertní a lektorské činnosti pro řadu vzdělávacích společností a pro Národní pedagogický institut. Externě vyučovala na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity, spolupracovala s Ministerstvem pro místní rozvoj. V souvisejících oblastech publikuje odborné texty se zaměřením na rovný přístup ke vzdělání, školskou legislativu a dějiny práva.


Aktualizujte předvolby souborů cookie